Ik ben Iris van der Ende, theaterspeler/actrice en maker en harpist. Theater studeerde ik bij Toneelacademie van Maastricht waar ik in 2012 afstudeerde als performer.

 

Harp studeerde ik bij conservatorium Arnhem bij Manja Smits. Voor mijn zoektocht naar een snijvlak voor theater en muziek en studeerde ik bij de Master Muziektheater T.I.M.E. van Koninklijk Conservatorium en de Veenfabriek.

 

Kosmosmuzikant

 

In mijn werk staat op dit moment de kosmos centraal: ik speel met de natuurkrachten en geluiden. Mijn klankgedicht Waai verbeeldt de wind en verschillende windkrachten in het polderlandschap. Mijn sterrengeluid performance Stellar Sound Show maakt van het heelal een concertzaal. Het laat de geluiden van sterren horen en zien in een dialoog midden onder het hemelgewelf. 

 

Kosmosmuzikant, dat is een nieuw beroep. Het is een kunstenaar die in dialoog gaat met de krachten van de natuur. 

 

Ik werk samen met dramaturg Marijn van der Jagt en Tess Scholten, performer schrijver Bart van de Woestijne, laserontwerper Hans Lasschuit, mimegezelschap Walking Faces. Ik heb samengewerkt met de festivals Parade, Oerol, Tweetakt, Cultura Nova, Theater Kikker. 

biografie

contact