Waai

Bij de T.I.M.E. opleiding werd mijn aandacht getrokken door de Leidse molens. Ik heb me een periode verdiept in de ouderwetse molens en heb als kunstenaar gewerkt in de polder bij verschillende poldermolens. Ik heb met geluid gewerkt en met muziekinstrumenten. En ook een maandlang verbleven bij een grote molen de Vrouw Vennemolen. De molen kan alleen draaien als er wind is. De eerste paar weken heb ik veel in de molen gezeten, wachtend op de wind. Daarna heb ik samen met de molenaar bij verschillende winden en windsterkten geholpen met malen. Op die ervaring is het klankgedicht Waai geinspireerd.

Het is nu noordenwind. Dat is een koudere lucht, een wind die komt van de Polen, van Groenland. De noordenwind brengt helder zicht met zich mee. Je kan heel ver kijken. Je ziet de contouren aan de horizon duidelijk.

Molenaars hebben me dat verteld. Ze kunnen de wind lezen. Ze weten welke wind er staat en kennen zijn kracht. Ze letten op of die gaat draaien en kunnen dat ook voorspellen. Nu heb ik een vraag. Als we binnen zitten. Kan de wind ook waaien? Kan je dan toch de wind voelen? Gaat die door je haren? Waait het heel hard? Of is het maar een fluisterwindje?

Het vervolg van dit project is te lezen bij De stem van de molen

geluidsfragment ‘Waai’:

trailer: